IKKI JISM MASALASI: YER VA SUN’IY YO‘LDOSH O‘RTASIDA MA‘LUMOTLAR UZATISHDA MATEMATIK TAHLIL - Ergashev Abdirashid Izyozovich (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Yer, va sun‘iy yo‘ldosh o‘rtasida ma‘lumotlar uzatish  jarayonining  matematik  modeli  taqdim  etilgan.  ikki  jism  masalasi,  kosmik tadqiqotlar va aloqa tizimlarida muhim ahamiyatga ega bo'lib, bu tizimning dinamikasi va  o‘zaro  ta’siri  analizi  ko‘rib  chiqiladi.  Maqolada, harakat  tenglamalari  va orbital mexanikasining  nazariy  asoslari  keltirilgan,  shuningdek,  sun’iy  yo‘ldosh  orqali uzatiladigan  signalning  parametrlarini  (chastota,  kechikish,  uzilish)  hisoblash metodlari  tahlil  qilinadi.  Orbital  pozitsiyalarni  modellashtirish  va  signal  uzatish samaradorligini  o'rganish  uchun  numerik  simulyatsiya  usullari  qo'llaniladi.  Ushbu izlanishlar,  kelajakda  telekommunikatsiya  tizimlarining  takomillashtirilishiga  va fazoviy kommunikatsiyalarning samaradorligini oshirishga xizmat qiladi.