DANTE ALIGYERIYNING IOHIY KOMEDIYA ASARINI TAHLILIY O’RGANIB - Melikova Nozima Komil qzi; Zubaydova Nilufar (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya:      'Ilohiy  komediya'  ga  kirgan  dostonlar  'Do'zzax',    'Arosat'  va 'Jannat'  Deb  ataladi.  Bir  qaraganda  diniy  ilohiy  naqllarning  sarlavhasiday  tuyuladi. Lekin haqiqatda bunday emas. O'rta asrda yashagan shoir o'z davriga xos tushunchalar, shakllarini o'zgartirib, ularga o'tkir ijtimoiy ma'no bag'ishlagan. O'z umrida yashagan, chirib  borayotgan  Feodal  tuzum  bilan  tug'ulib,  rivojlanib  kelayotgan  Kapitalistik munosabatlar o'rtasidagi kegin kurashlar 'Ilohiy komediya' da yorqin aks etgan. Marks va  F  Engels  'Kommunistik  partiya  manifesti'  da  bunday  deb  ta'riflaydilar  'Italiya birinchi  kapitalistik  millat  bo'lgan.  Feodal  o'rta  asrlarning  oxiri  hozirgi  kapitalistik davrning avvali buyuk bir inson nomi bilan mashxur. Bu o'rta asrning so'nggi shoiri va ayni vaqtda yangi zamonlarning birinchi shoiri - italian Dantedir.