IMOM ZAMAXSHARIYNING ARAB TILI GRAMMATIKASIGA QO'SHGAN HISSASI - Ma'murjon Abdusharipov Raxim o‘g‘li (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
ANNOTATSIYA.  Ushbu  tezisda  Imom  Zamaxshariyning  arab  tili  rivojiga qo‘shgan hissasi  keng  qamrovli tahlil qilinadi.  Imom  Zamaxshariy  (1074-1144) — arab tilining eng muhim grammatiklari va mutafakkirlaridan biri bo‘lib, uning asarlari nafaqat  tilshunoslik,  balki  adabiyot  va  ilohiyot  sohalarida  ham  o‘z  o‘rniga  ega. Zamaxshariy o‘z asarlarida arab tili grammatikasining asosiy jihatlari, leksik birliklar, so‘z birikmalari va sintaktik tuzilmalarni kengaytirilgan holda bayon etadi. Tezisda, birinchi navbatda, Zamaxshariyning "Al-Kitab al-Mufassal" asari orqali arab tilining grammatik strukturalari va uning asosiy qoidalari ko‘rib chiqiladi. Bu asar, arab tilini o‘rganish  uchun  fundamental  manba  bo‘lib  xizmat  qiladi  va  o‘z  ichiga  ko‘plab misollarni  oladi.  Zamaxshariy  o‘z  asarida  nafaqat  grammatik  jihatlarni,  balki  arab tilining leksik va semantik xususiyatlarini ham tahlil qiladi, bu esa uni tilshunoslar uchun qimmatli manba sifatida ajratib turadi.