FE’L SO’Z TURKUMIDAGI LEKSIK OMONIMLARNI ANIQLASH YONDASHUVLARI - Malikov Elbek (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya. Ushbu maqola omonimiyani bartaraf etish metodlarini ikki asosiy yondashuvga – statistik va qoidalarga asoslangan usullarga ajratadi. Statistik usullar matnlardagi  omonimiyani  morfologik  tahlil  orqali  aniqlashda  qo'llaniladi,  unda grammatik xususiyatlarning birgalikda yuzaga kelish statistikasi ishlatiladi. Qoidalarga asoslangan  tizimlar  esa  sintaktik  tahlil  bosqichida  omonimiyani  bartaraf  etadi  va ko'proq mutaxassislar ishtirokini talab qiladi. Gibrid yondashuvlar, statistik metodlar va  kam  sonli  qoidalar  kombinatsiyasidan  tashkil  topgan.  Tadqiqotlar  rus  va  ingliz tillaridagi  matnlarda  turli  metodlarning  samaradorligini  ko'rsatadi.  Maqola, shuningdek,  o'zbek  tilida  omonimiyani  semantik  farqlashga  qaratilgan  yangi yondashuvlarni muhokama qiladi.