O‘ZBEK XALQ OG’ZAKI IJODIDA LATIFA, LOF VA ASKIYANING O‘RNI - Abdullayeva N.A; Ehsonova Dilobar (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada oʻzbek xalq ogʻzaki ijodining muhim qismlaridan biri boʻlgan latifa, lof va askiyalarning oʻrni va ahamiyati tahlil qilingan. Yuqorida sanab o’tilgan ushbu  janrlar  orqali  xalqning  hayotiy  tajribasi,  hissiyoti  va  donoligi ko‘rsatiladi.Bundan tashqari,latifalar yordamida jamiyatdagi kamchiliklar va ijtimoiy masalalarga hazil bilan yondashib, oʻquvchilarga saboq beriladi. Loflar mubolagʻali ifodalar orqali xalqning oʻziga xos koʻngilchanligi va soddaligini  koʻrsatadi, askiyalar esa  hozirjavoblik  va  zehnlilikni  rivojlantiradi.  Ushbu  janrlar  oʻzbek  xalqining ma’naviy qadriyatlarini,an’analarni yangi avlodlarga yetkazishda muhim oʻrin tutadi va ogʻzaki ijodning ajralmas qismi hisoblanadi.