HOZIRGI ZAMON FRANSUZ TILIDA MODAL SO‘Z VA IBORALARNING UMUMIY RIVOJI XARAKTERI - Andapulatova Firuza Ikramovna (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya:  O‘zbekiston  Respublikasi  Vazirlar  Mahkamasining  qarori, 19.05.2021  yildagi  312-son  « XORIJIY  TILLARNI  O‘RGANISHNI OMMALASHTIRISHNI  SAMARALI  TASHKIL  ETISH  CHORA-TADBIRLARI  TO‘G‘RISIDA »  O‘zbekiston  Respublikasi  Prezidentining “O‘zbekiston  Respublikasida  xorijiy  tillarni  o‘rganishni  ommalashtirish  faoliyatini sifat jihatidan yangi bosqichga olib chiqish chora-tadbirlari to‘g‘risida” 2021-yil 19-maydagi  PQ-5117-son qaroriga muvofiq,  shuningdek,  xorijiy  tillarni  o‘rganishni ommalashtirish  bo‘yicha  tashkiliy  chora-tadbirlarni  samarali  amalga  oshirish maqsadida  Vazirlar  Mahkamasi  ham  qaror  qilgan.  Hozirgi  kunda  xorijiy  tillarni o‘rganishga bo‘lgan talab kun sayin ortib bormoqda. Shu jumladan  fransuz tili ham o‘z o‘rniga ega. Shu bois fransuz tilini o‘rganishda modal so‘zlar va iboralarga mazkur maqola  orqali  to‘xtalib  o‘tildi.  Modallik  kategoriyasi  mulohazaning  umumiy mazmunini  xarakterlovchi  muhim  belgilardan  biri  hisoblanadi,  va  so‘zlovchining ushbu  mazmunga  munosabatini  bildiradi,  ya’ni  uning  voqelikka  munosabatini,  uni tushunishini ifodalaydi. Modal so‘zlar ( lot.modalis-o‘lchov ,usul ) so‘zlovchining o‘z fikriga turlicha munosabatini anglatadigan va fikrining aniqligi, rostligi, gumonli yoki shartliligini ifodalash uchun xizmat qiladigan so‘zlar.