EKSISTENSIALIZM VA ERKIN IRODA - TOSHBOBOYEVA MUNAVVAR; XUSHMURATOV DAVLATNUR NORMUMIN O‘G‘LI; RAJABOV XAQNAZAR ANVAR O‘G‘LI; NIYOZQULOV TAVAKKAL HAKIMZODA O‘G‘LI; CHORSHANBIYEV SUNNAT XOLMURAT O`G`LI (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  eksistensializm  falsafasi  va  erkin  iroda konsepsiyasi  o‘rtasidagi  bog‘liqlik  tahlil  qilinadi.  Eksistensializm  —  individning erkinligi,  mas'uliyati  va  o'z-o'zini  aniqlashga  qaratilgan  falsafiy  oqim  sifatida,  o‘z ichiga maqsadsiz yoki beparvo hayotda yashayotgan shaxsiy tajriba va ongni oladi. Maqolada,  eksistensializmning  asosiy  vakillari  —  Jean-Paul  Sartre,  Friedrich Nietzsche va Martin Heideggerning g‘oyalari orqali erkin iroda tushunchasi chuqurroq tahlil  qilinadi.Eksistensializmda  erkin  iroda,  insonning  o‘z  xohish-irodasi  bilan tanlovlar  qilish  imkoniyati  sifatida  qaraladi.  Sartre  tomonidan  ilgari  surilgan "erkakning o‘zi uchun tanlov qilishi kerakligi" g‘oyasi, insonni o‘z taqdirini yaratishda mutlaq erkinlikka ega deb hisoblaydi. Biroq, bu erkinlik faqat mas'uliyat bilan birga keladi,  chunki  har  bir  tanlov  va  qaror  insonning  o‘zini  va  boshqalarni shakllantiradi.Maqolada,  erkin  iroda  va  mas'uliyatning  o‘zaro  aloqasi,  ayniqsa, eksistensializmda  mavjud  bo‘lgan  "daxlsizlik"  va  "absurd"  tushunchalari  orqali yoritiladi. Insonlar o‘z hayotlari haqida qaror qabul qilganlarida, ular ko‘pincha ichki qarama-qarshiliklar va tashqi dunyoning cheklovlari bilan yuzma-yuz keladilar. Shu bois, maqola, erkin iroda tushunchasining eksistensializmga ta'sirini va uning shaxsiy erkinlikni qanday tushunishini yanada chuqurroq o‘rganishga intiladi