“MUSTAQILLIKKA ERISHISH ARAFASIDA O'ZBEKISTONDAGI IJTIMOIY-SIYOSIY JARAYONLAR” - BOYTO’RAYEV SIROJIDIN USMON O’G’LI; NIYOZQULOV TAVAKKAL HAKIMZODA O‘G‘LI; CHORSHANBIYEV SUNNAT XOLMURAT O`G`LI (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya.  Mazkur  maqolada  O'zbekistonda  mustaqillikka  erishish jarayoniga  olib  kelgan  ijtimoiy  va  siyosiy  omillar,  shuningdek,  1991-yilda  davlat mustaqilligiga erishilishiga tayyorlov davridagi jarayonlar tahlil qilinadi. 1980-yillar oxiri va 1990-yillarning boshlarida SSSRning zaiflashuvi, iqtisodiy inqiroz, etnik va milliy o'zlikni anglash kabi omillar O'zbekistondagi siyosiy sahnada o'zgarishlarga olib keldi. Respublikada mustaqillikni qo'lga kiritish uchun amalga oshirilgan tashabbuslar, xalq harakatlari va siyosiy partiyalarning roli alohida ko'rib chiqiladi.Shu bilan birga, maqolada O'zbekistonda ijtimoiy-siyosiy strukturalar va mustaqillikka erishish uchun yuritilgan siyosatdagi asosiy qarorlar tahlil qilinadi. 1991-yil 31-avgustda O'zbekiston Respublikasining mustaqilligini e'lon qilish, uni xalqaro hamjamiyat tomonidan tan olinishi,  davlat  tashkilotlarining  mustahkamlanishi  va  ichki  siyosiy  barqarorlikni ta'minlashga  qaratilgan  chora-tadbirlar  ko'rib  chiqiladi.Maqola  ijtimoiy-siyosiy jarayonlarning dinamikasini va ular o'zbekistonliklarning milliy g'ururi va erkinlikka bo'lgan intilishlari bilan qanday bog'liqligini ta'kidlaydi. Mustaqillikka erishish yo'li va uning  o'ziga  xos  jihatlari,  shuningdek,  bu  jarayondagi  xalq  va  hukumat  o'rtasidagi o'zaro aloqalar muhim mavzu bo'lib qoladi.