TUT MEVASIDAN SHARBATI VA YUQORI KONSENTRATSIYALI KONSENTRAT ISHLAB CHIQARISH TEXNOLOGIYASINING ILMIY ASOSLARI - Samandarov Abrorbek Islomboyevich (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  tut  mevasidan  sharbat  va  konsentrat  ishlab chiqarish  texnologiyasining  ilmiy-asoslangan  usullari  o‘rganilgan.  Tadqiqotda  tut mevasining  kimyoviy  tarkibi,  xavfsizlik  ko‘rsatkichlari  va  qand  miqdori  bo‘yicha tahlillar  o‘tkazilgan.  Tut  mevasi  sharbatida  refraktometrik  quruq  modda  miqdori 19,5% ni tashkil etgan, bu boshqa mevalar sharbatlariga nisbatan yuqori ko‘rsatkich hisoblanadi.  Tadqiqot  davomida  sharbat  va  konsentrat  tayyorlash  jarayonida fermentativ gidroliz va vakuum-bug‘latish texnologiyasi qo‘llanilgan. Og‘ir metallar miqdori  ruxsat  etilgan  konsentratsiya  darajasidan  pastligi  aniqlangan,  konsentratda oksimetilfurfurol hosil bo‘lmagan. Tut mevasini qayta ishlash texnologiyasi yuqori sifatli va xavfsiz konsentrat ishlab chiqarish uchun mosligi isbotlangan.