O‘ZBEKISTONDA PENSIYA TA’MINOTI TIZIMINI ISTIQBOLDA BARQAROR AMALGA OSHIRILISHINI TA’MINLASH YO‘LLARI - Bekbayeva Feruza; Yusupova Nasiba Abdujabbarovna (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Abstract. Pensiya ta’minoti tizimi har bir mamlakatning aholini ijtimoiy himoya qilishda muhim dastagi hisoblanadi. Bunda asosan belgilangan muddatlarda pensiya uchun badallar o‘tkazib borgan, mehnat layoqatini butunlay yoki vaqtincha yo‘qotgan, boquvchisidan mahrum bo‘lgan shaxslarni pensiyalar orqali ularni moddiy ta’minlash tushuniladi,  ya’ni  pensiya  ayrim  toifadagi  shaxslar  uchun  davlatning  eng  muhim ijtimoiy  kafolatlaridan  biridir.  Jahon  amaliyotida  pensiya  ta’minoti  ijtimoiy muxofazaning  ajralmas  qismi  hisoblanib,  davlatning  asosiy  fuksiyalaridan  biri hisoblanadi.