JAHON MUZEYLARIDA SAQLANAYOTGAN MARKAZIY OSIYO XALQLARI TARIXSHUNOSLIGIGA OID MANBALAR - Abdullayev Ramazon; Musurmonqulov Akbar; Qurbonov Hasan (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya:  Ushbu  maqola  Markaziy  Osiyo  xalqlarining  tarixshunosligi  va madaniy  merosiga  oid  muhim  muzeylarda  saqlanayotgan  asarlarni  o‘rganishga qaratilgan.  Luvr,  Britaniya  muzeyi,  Ermitaj,  Metropolitan  muzeyi  va  Kolumbiya muzeyidagi  Markaziy  Osiyo  kolleksiyalarining  xilma-xilligi,  arxeologik  va  san'at asarlarini  o‘z  ichiga  olgan  holda,  ushbu  mintaqaning  tarixiy,  madaniy  va  diniy o‘zgarishlarini  yoritishga  harakat  qilinadi.  Muzeylar  va  ularning  kolleksiyalari Markaziy  Osiyo  xalqlarining  qadimiy  hayoti,  siyosiy  tuzilmalari,  diniy  qarashlari, madaniyatlari va iqtisodiy aloqalarini tushunishda muhim manba sifatida xizmat qiladi. Maqolada  o‘rganilgan  asosiy  mavzular  orasida  Ipak  yo‘li,  So’gdiyona  madaniyati, Baqtriya va Parfiya xalqlari, shuningdek, Buddizm, Zardushtiylik va Monikeylik kabi diniy ta’sirlar mavjud. Muzey kolleksiyalaridan olingan ma’lumotlar bu xalqlarning global madaniyat va tarixga qo‘shgan hissasini ko‘rsatadi.