14 YOSHGACHA BOʻLGAN BOLALARNING SHIFOXONA ICHI INFEKTSIYALARI BILAN KASALLANISH EPIDEMIOLOGIK TAHLILI - Xomidova Gulsanamxon Farxodjon qizi (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya. Bolalarda  nozokomial  infektsiyalarning  paydo  boʻlishining  asosiy  omillari: bolalardagi zaif immunitet, bemorlarning kasalxonada uzoq muddat qolishi, turli xil operatsion manipulyatsiyalar va  boshqa kasalliklar birga kelishi ( irsiy va genetik). Respublikamizda  shifoxona ichi infektsiyalarining 2021-2023-yilgi kasallanish holati epidemiologik tahlil qilinganda,  2021-yilda 773 ta, 2022-yil 877 ta, 2023-yilda esa 896  ta  kasallanish  holatlari  qayd  etildi.  Bundan  koʻrinib  turibdiki,  kasallanish tendensiyasi  2021-yilga  nisbatan  2023-yilga  kelib  keskin  oshgan.  14  yoshgacha boʻlgan  bolalarda  shifoxona  ichi  infektsiyalari  bilan  kasallanish  absolyut koʻrsatkichlari  2021-yilda  333  ta,  2022-yil  410  ta,  2023-yilda  esa  431  tani  tashkil etmoqda. Viloyatlar kesimida tahlil qiladiganda,  eng yuqori koʻrsatkichlar 2021-yil Toshkent shahri (57,35%) va Andijon viloyatida (18,6%) qayd etildi. 2022-yilda esa Toshkent shahri, Andijon va Samarqand viloyatlari mos ravishda 51,5%, 15,6% va 8,8% bilan qayd etildi. Tadqiqot natijalariga koʻra, 2023-yilda 14 yoshgacha boʻlgan bolalarda  shifoxona  ichi  infektsiyalari  bilan  kasallanish  holati  quyidagilarni  tashkil etdi:  Toshkent  shahri  57,3%,  Andijon  viloyati  11,6%  va  Samarqand,  Surhondaryo viloyatlari 5,8%.