QON DEPOLARI, LIMFA FIZIOLOGIYASI - Mirzajonova Saboxon Abjalilovna; Muhammadaliyeva Tursunoy (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya:  Organizmda  qon  eng  muhim  toʼqimalardan  biri  boʼlib hisoblanadi.  Qon  organizmning  ichki  muhitini  tashkil  qilib,  barcha  aʼzo  va toʼqimalarning faoliyatini bir meʼyorda boʼlishini taʼminlaydi. Qonning organizmdagi ahamiyati  u  bajaradigan  vazifalaridan  kelib  chiqadi.  Issiqlik  almashinuvi  va  uning boshqarilishida  ishtirok  etadi.  Maʼlumki,  organizmning  turli  aʼzo  va  toʼqimalarida moddalar  almashinuvining  darajasi  bir  xil  emas.  Modomiki,  shunday  ekan,  turli aʼzolarda issiqlik hosil boʼlishi ham bir xil boʼlmaydi. Qon organizm boʼylab doimo harakatda  boʼlib,  tegishli  aʼzolardagi  ortiqcha  issiqlikni  olib,  boshqalariga  beradi, ortiqchasini esa issiqlik uzatadigan aʼzolarga - teri, oʼpka va boshqalarga yetkazadi. Shunday qilib, qon organizm harorati doimiyligini taʼminlashda muhim rol oʼynaydi. Ushbu maqolada qon depolari hammada limfa fiziologiyasi haqida ma’lumot berilib o’tilgan.