TABIIY VA JINSIY TANLANISH NAZARIYALARI - Astanaqulova Moxinur Baxrom qizi (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Tabiiy  va  jinsiy  tanlanish  nazariyalari  maqolasi  evolyutsiya  jarayonlarining asosiy mexanizmlari sifatida tabiiy tanlanish va jinsiy tanlanishning o‘zaro aloqalari, ularning turlarni qanday shakllantirishi va ularning organizmlar hayotida qanday rol o‘ynashi  haqida  so‘z  yuritadi.  Tabiiy  tanlanish,  organizmlarning  yashash  muhitiga moslashishini ta’minlasa, jinsiy tanlanish organizmlarning ko‘payish muvaffaqiyatini oshirishga  xizmat  qiladi.  Ushbu  maqolada,  tabiiy  va  jinsiy  tanlanish  jarayonlari, ularning  farqlari  va  o‘zaro  ta’siri,  shuningdek,  ular  tomonidan  yaratilgan  turli xususiyatlarning biologik ahamiyati keltirilgan. Maqola, shuningdek, tabiatdagi ba’zi hayvonlar  va  o‘simliklar  misolida  jinsiy  va  tabiiy  tanlanishning  amaliy  namoyon bo‘lishini ko‘rsatadi.