TABIIY TUSDAGI FAVQULOTDAGI VAZIYATLARDA FUQAROLARGA TIBBIY YORDAM KO’RSATISH - Xojiyev Azimjon Axmedovich (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Tabiiy tusdagi favqulodda vaziyatlarning sodir bolishning oziga xos xususiyati shundan iboratki, favqulodda vaziyat inson ongi va uning faoliyatidan tashqarida sodir bolishidir.  Tabiiy  ofatlarning  turlari  xilma-xil:  yer  silkinish,  suv  toshqini, (gidrometeorologik)  yer,  tog,  qor  kochishi,  kuchli  shamol,  yongin,  qurgoqchilik, epidemiya,  epizootiya,  epifitotiya  hodisalari  va  boshqalardir  (olat, vabo, gemorragi isitma,  toshmali  terlama,  sibir  yara  kasalligi,  quturish,  botulizm,  va  tulyarimiya kasalliklari). Yer silkinish va uning oqibatlari: Tabiiy ofatlar ichida eng xavflisi va dahshatlisi bu yer silkinishidir. Yer silkinishyer osti zarbasi va yer usti qatlamining tebranishi bolib, tabiiy ofatlar, texnologik jarayonlar tufayli yuizaga keladi. Yer ostki zarbasining paydo bolish ochogi, yerning ostki qatlamidagi uzoq vaqt yigilib qolgan energiyaning yuzaga otilib chiqish jarayoni tufayli yuzaga keladi. Ochoqning ichki qismi markazi giposentr deyiladi, yerning ustki qismidagi markasi episentr deyiladi.