KICHIK BIZNES VA XUSUSIY TADBIRKORLIKNI YANADA RIVOJLANTIRISH UCHUN QILINGAN ISLOHOTLAR - Bo’riyeva Zumrad Nabiyevna (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya: Mustaqillik yillarida O‘zbekistonda bozor iqtisodiyotining asosi bo‘lgan xususiy mulk ustuvorligini mustahkamlaydigan barqaror qonunchilik bazasi yaratilganini  qayd  etish  zarur.  O‘rta  mulkdorlar  sinfini  shakllantirish,  mamlakat iqtisodiyotini barqaror yuksaltirish, yangi ish o‘rinlari yaratish va aholi daromadini oshirishning  muhim  omili  bo‘lgan  kichik  biznes  va  xususiy  tadbirkorlikni  jadal rivojlantirish bo‘yicha qulay ishbilarmonlik muhiti hamda ishonchli huquqiy kafolatlar yaratildi. Natijada so‘nggi o‘n yilda yalpi ichki mahsulot tarkibida kichik biznes ulushi 31,1 foizdan 52,5 foizga o‘sdi, ushbu sohada bandlik darajasi iqtisodiyot tarmoqlarida ish  bilan  band  aholi  umumiy  sonining  49,7  foizidan  74,5  foizigacha  oshdi.  Aholi daromadlarining  47  foizdan  ziyodi  tadbirkorlik  faoliyatidan  tushgan  daromadlar hissasiga to‘g‘ri keladi. “Kichik  biznes  va  xususiy  tadbirkorlik  yili”  Davlat dasturiga muvofiq,  joriy yilda tadbirkorlik faoliyatini keng rivojlantirish uchun yanada qulay biznes muhitni yaratish bo‘yicha kompleks chora-tadbirlar qabul qilindi. Tadbirkorlik subyektlarini davlat ro‘yxatidan o‘tkazish va ularni muhandislik-kommunikatsiya tarmoqlariga ulash tartibi sezilarli darajada soddalashtirildi hamda bu jarayon  yanada  ochiqlik  kasb  etdi.  Ro‘yxatga  olish  uchun  davlat  boji  stavkasi  ikki barobarga qisqartirildi. Ishchilarning yillik o‘rtacha soni 100 kishigacha ko‘paytirilgan kichik  korxonalar  shug‘ullanishi  mumkin  bo‘lgan  faoliyat  turlari  ro‘yxati  sezilarli darajada  kengaytirildi. Kichik biznes  subyektlarini  davlat xaridlari  jarayoniga keng miqyosda jalb qilish mexanizmi ishlab chiqildi va joriy etildi.