XOTIRANING PSIXOLOGIK ASOSLARI - O.I.Yadgarova; Ch. G‘. Toirova (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  xotiraning  psixologik  asoslari  chuqur  tahlil etilgan  bo‘lib,  uning  inson  ongidagi  o‘rni  va  ahamiyati  yoritib  beriladi.  Xotira  – insonning  o‘z  tajribalarini  eslab  qolish,  saqlash  va  kerakli  paytda  qayta  tiklash qobiliyatini ta’minlaydigan murakkab psixologik jarayon. Maqolada xotiraning turlari – qisqa muddatli, uzoq muddatli, ixtiyoriy va ixtiyorsiz xotira kabi shakllari  hamda ularning xususiyatlari yoritiladi. Xotiraning shakllanish mexanizmlari, ong va miya faoliyati  bilan  bog‘liqligi  tahlil  qilinib,  psixologik  nazariyalar  asosida  tushuntirib beriladi.  Bundan  tashqari,  xotirani  mustahkamlash  va  rivojlantirishning  samarali usullari, jumladan, amaliy mashqlar, turli texnikalar va o‘qish jarayonidagi roli ham bayon  etiladi.  Xotira  buzilishlariga  olib  keluvchi  omillar,  jumladan  stress,  miya shikastlanishi va psixologik kasalliklarning ta’siri haqida ham fikr yuritiladi. Ushbu maqola xotira fenomenini o‘rganishda ilmiy-nazariy hamda amaliy asos bo‘lib xizmat qiladi.