SEZGI VA UNI RIVOJLANTIRUVCHI PSIXOLOGIK MASHG’ULOTLAR. - O.I. Yadgarova; S.B. Safarova (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  sezgi  jarayoni  psixologik  hodisa  sifatida o‘rganilgan. Sezgi – bu insonning tashqi muhitdan olingan ta’sirlarni qabul qilishi va ularga  mos  ravishda  javob  qaytarishi  jarayonidir.  Maqolada  sezgi  tushunchasining nazariy  asoslari,  uning  fiziologik  mexanizmlari,  turlari  va  xususiyatlari  keng yoritilgan.  Sezgining  asosiy  turlari  (ko‘rish,  eshitish,  hid  bilish,  ta’m  bilish  va  teri sezgilari) har birining individual xususiyatlari bilan birga tahlil qilingan. Shuningdek, maqolada  sezgi  jarayonining  rivojlanish  bosqichlari  va  unga  ta’sir  etuvchi  omillar, jumladan,  insonning  yosh,  tajriba  va  ijtimoiy  muhit  bilan  bog‘liq  jihatlari  ko‘rib chiqilgan.  Mazkur  tadqiqot  sezgi  jarayonining  insonning  kognitiv  faoliyatidagi ahamiyatini va uning tashqi muhitni to‘g‘ri idrok etishdagi rolini ochib beradi. Sezgi va idrok jarayonlarini tahlil qilish, ularni rivojlantirishning amaliy ahamiyati haqida tavsiyalar berilgan. Maqola ta’lim, psixologik diagnostika va terapiya sohalarida sezgi jarayonlarining  o‘rganilishiga  qaratilgan  ilmiy  va  amaliy  izlanishlar  uchun  foydali bo‘lishi mumkin.