CHAQALOQLARDA ASAB TIZIMI KASALLIKLARI - To’xtamurotov To’xtasinbek (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Ona qornida rivojlanish davrida, tug‘ilish jarayonida bosh miyasida o‘zgarishlar bo‘lgan  chaqaloqlarda  asab  tizimi  kasalliklari  uchraydi.  Bu  bosh  miya  falaji, oligofreniya, mikrosefaliya, epilepsiya kasalliklaridir. Chaqaloqni tekshirganda uning umumiy ahvoliga e’tibor berish kerak. Hushida bo‘lmasa, bola ko‘zini yumib, ingrab yotadi. Ahvoli og‘ir bo‘lsa ko‘ruv, eshituv, taktil ta’sirlarga javob bermaydi. Bunda tana mushaklari tonusi pasaygan, reflekslar susaygan yoki yo‘qolgan bo‘ladi. Yangi tug‘ilgan chaqaloqlarda mushaklar tonusi baland bo‘ladi. Bola qo‘llari bilan oyoqlarini tanasiga  tortib,  boshini  orqaga  egib  yotadi.  Bolaning  katta  liqildog‘i,odatda, kattalashgan, biroz tarang bo‘ladi.