NAFAS OLISH A’ZOLARI TIZIMINI BAHOLASH - Siddiqjonova Madinaxon Akmaljon qizi (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Nafas olish tizimi yuqori va quyi qismlarga bo'linadi. Nafas olish tizimi yuqori qismiga burun bo'shlig'i, hiqildoq, kekirdak (traxeya) va bronxlar kiradi. Quyi nafas olish qismiga bronxlar, o'pka, uni o 'ra b turuvchi yupqa elastik biriktiruvchi to 'q im a pardasi — plevra kiradi. O'pka to'qimasi o'ng va chap qismlarga bo'linadi. O'ng o'pka 3 bo'lakdan , chapo'pka 2 bo’lakdan iborat. O'pka to'qimasining asosiy qismini o'pka alveoiasi tashkil etadi va u mayda-mayda qon tomirlari - kapillyarlar bilan o'ralgan bo'ladi.  Alveolalarga  kirgan  havo  ularni  to'ldiradi,  alveola  gazlar  almashinuvini  ta ’minlaydi. G azlar almashinuvi jarayonida kislorod qonga o'tadi. Qondagi qizil qon tanachalari  (eritrotsitlar)  kislorodni  biriktirib  to'qimalarga  yetkazib  beradi. To'qimalardagi karbonat angidrid alveola orqali tashqariga chiqadi. Nafas olishdagi va chiqargandagi gazlar konsentratsiyasi, O, va CO, gazlari miqdori o'zgarib turadi. Nafas olishda o'pkaga 500 m l3 m iqdorda havo kiradi.