CHALA TUG’ILGAN CHAQALOQLARNING KLINIK BELGILARI VA ULARNING XUSUSIYATLARI - A.Sotvoldiyev (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Bola vazni 1500 g dan kam bo’lib tug’ilsa - chuqur chalalik hisoblanadi. Chala tug’ilishga asosiy 3- gurux omil sababchi bo’ladi:  1.Ijtimoiy - iqtisodiy va demografik omillar (oila daromati va yashash sharoiti, homilador  ayolning  ovqatlanishi,  ish  joyi,  ma'lumoti,  tibbiy  xizmat  ko’rsatilish darajasi, oilaviy ahvoli va boshqalar)  2.Iqtisodiy-biologik  jiqatdan  (ota-onaning  yoshi,  nechanchi  homiladorlik, farzandlar orasidagi interval, ko’p homilalik, avvalgi homiladorlik natijasi) 3.Klinik-infeksion  va  noinfeksion  kasalliklar  -  onaning  yuqumli  va  yuqumsiz  kasalliklari, homiladorlik toksikozlari, onaning abort vaqtidagi jarohatlari, ona va homilaning rezus omili  mos  kelmasligi,  onaning  endokrin  kasalliklari,  ayolning  jinsiy  organlari nuqsonlari, bolaning xromosom kasalliklari, chekish, alkogol, narkomaniya, ayrim dori vositalarini qabul qilib yurishi).