IKKINCHI VA UNDAN YUQORI DARAJADAGI MANTIQIY TO’PLAMLAR ASOSIDA KO’P DARAJALI AXBOROT TIZIMLARIDA QAROR QABUL QILISH MODELLARI - Qodirov Dilmurod To‘xtasinovich; Rahimov Rustam G’ulomjonovich; Djuraev Sherzod Sobirdjonovich (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya: Mazkur maqolada ko‘p darajali axborot tizimlarida qaror qabul qilishni optimallashtirish uchun ikkinchi va undan yuqori darajadagi mantiqiy to‘plamlar nazariyasiga asoslangan matematik modellar taklif etiladi. Dinamik Bayesian tarmoqlar (DBN) murakkab tizimlarning vaqt o‘tishi bilan o‘zgaradigan ehtimolliklarini modellashtirishda qo‘llanilib, qatlamli DBNlarning ierarxik tuzilmasi orqali qaror qabul qilish jarayonlari samaradorligi tahlil qilingan. Real vaqt kuzatuvlari asosida ehtimolliklarni yangilash va kuzatuvlarning dolzarbligini oshirish yondashuvlari tizimning samaradorligini oshirish uchun qo‘llaniladi. Maqola qaror qabul qilish tizimlarini rivojlantirish uchun algoritmlar va modellarni amaliyotda qo‘llash yo‘nalishlarini ko‘rsatadi.