"ВАҚТ" КОНЦЕПТИГА ОИД АРАБ ЛЕКСЕМАЛАРИНИНГ ТАҲЛИЛИ - Мамаражабова Ирода Файзуллаевна (TADQIQOTLAR.UZ, 2025)
Аннотация.  Мазкур  мақола  "Вақт"  консептига  оид  арабча  лексикал бирикмаларни  таҳлил  қилишга  бағишланган.  Ушбу  таҳлил  орқали  вақт тушунчаси  ва  унга  оид  турли  арабча  лексемалар,  жумладан  "аср",  "сана", "муддати",  "соат",  "дақиқа",  "сўния",  "лаҳза"  ва  бошқа  кўплаб  сўзлар  кўриб чиқилади. Мақолада, шунингдек, вақтнинг турли маданий, сиёсий ва ижтимоий ўзгаришлар  билан  боғлиқлиги,  вақтнинг  таснифланиши  ва  унинг  тарихий даврлар билан алоқаси муҳокама қилинади. Қуръондаги вақтга оид кўплаб оят ва  ҳадислар,  вақтинг  аҳамияти  ва  унинг  инсоният  учун  катта  қадри таъкидланади. Муқаддас китобда вақтнинг аҳамиятини англаш ва унинг тўғри баҳоланиши  зарурлиги  ҳақида  қимматли  маслаҳатлар  берилган.  Мақолада вақтга  оид  арабча  лексикал  бирликларнинг  замонавий  таҳлили  ҳамда  улар орқали пайдо бўладиган маданий-манаевий тафовутлар батафсил ёритилган.