II-TIP QANDLI DIABETLI BEMORLARDA PARODONTIT KASALLIGINI DAVOLASHNI TAKOMILASHTIRISH - Jamoldinov Elrux Komiljon o'gli (TADQIQOTLAR.UZ, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  Periodontal  kasallik  va  diabet  o'rtasidagi bog'liqlik  va  ikki  tomonlama  munosabatlarni  ko'rsatadigan  juda  ko'p  ma’lumotlar keltirilgan.  Qandli  diabet  va  periodontal  kasalliklar  ikkalasi  ham  keng  tarqalgan surunkali kasalliklardir. Stomatologlar/periodontistlar kundalik klinik amaliyotlarida og'iz  bo'shlig'i  kasalliklari  turlicha  bo'lgan  diabetga  chalingan  bemorlarga  tez-tez murojaat  qilishadi  va  ularning  tish  davolash  ehtiyojlarini  qondirishadi.  Ushbu populyatsiyada  xavfsiz  va  samarali  periodontal  terapiya  diabet  haqida  keng tushunchani,  diabetni  tibbiy  boshqarishni  va  zarur  bo'lishi  mumkin  bo'lgan stomatologik/periodontal  terapiyaga  muhim  o'zgartirishlarni  talab  qiladi.  Ushbu maqolada  diabet  bilan  og'rigan  bemorlarda  yoki  diabet  kasalligi  xavfi  bo'lgan bemorlarda  periodontal  sharoitlarni optimal  klinik  boshqarish  bo'yicha  ko'rsatmalar taqdim etiladik. Parodontit kasalligini diabetli bemorlarda aniqlash va davolash juda muhimdir.  Avvalo,  parodontit  tishlarning  yo'qolishiga  olib  kelishi  mumkin,  bu  esa oziqlanish va umumiy salomatlikka ta'sir qiladi. Ikkinchidan, parodontit bilan bog'liq yallig'lanish jarayonlari diabetni nazorat qilishni og'irlashtirishi mumkin, bu esa yurak-qon tomir kasalliklari kabi asoratlarga olib keladi. Shuningdek, parodontitni davolash bo'yicha  takomillashgan  protokollar  bemorlarning  hayot  sifatini  yaxshilashi  va asoratlar bilan bog'liq sog'liqni saqlash xarajatlarini kamaytirishi mumkin.