EPILEPSIYANING TURLI SHAKLLARI BO‘LGAN BOLALARDA KOGNITIV FAOLIYATNING BUZISHLARI. - Axtamova Shahzoda Fozilovna (TADQIQOTLAR.UZ, 2025)
Аnnotatiya.    Mazkur  maqola    ishida    epilepsiya  kontseptsiyasining  turli  xil tarqalish [5, 6] bilan takrorlanuvchi paroksismal tutilishlarni o'z ichiga olgan.  JSST ma'lumotlariga ko'ra bolalar uchun barcha holatlarning taxminan  2% ni tashkil qiladi. Kasallikning  etiologiyasi  va  patogenezida  irsiy  moyillik  muhim  rol  o'ynaydi. O'tkazilgan neyroinfektsiyali intrauterin, travmatik miya shikastlanishi, metabolizm-disfunktsiyasi orqali ekzogen ta'sir qilishi kabi tahlillarga ham urg’u berilgan.  Epileptik  paraksizm  bilan  og'rigan  bolalarni  davolash  shakllarining  xilma-xilligini, yoshi,  jinsi  xususiyatlarini,  kognitiv,  psixo-nutq  funktsiyalarining  tabiatiga  ta'sirini hisobga  olgan  holda  optimallashtirish  zarurligiga  to’xtalub  o’tilgan.  Valproat  dori vositasi bolalar uchun maqbul bo'lgan eng kam zararli dori sifatida qo'llash to'g'riligi dissertant  tomonidam  maqbul  echim  sifatida  baho  berilgan  va  uni  monoterapiyada qo'llash maqsadga muvofiqligi ta’kidlangan.