O’RTACHA SHO’RLANGAN OCH TUSLI BO’Z TUPROQLAR SHAROITIDA BUG’DOYNI OZIQLANTIRISH - Jo’rayev D.T; Sanayev S.Q. (TADQIQOTLAR.UZ, 2025)
Annotatsiya.  Bugungi  kunda  dunyo  bo’yicha  bug’doy  220,4  mln,  gektar maydonga ekilib, o’rtacha don hosili gektariga 34,0 sentnerni tashkil qiladi. Xalqaro qishloq  xo’jalik  va  oziq  ovqat  tashkilotining  ma’lumotlariga  ko’ra,  dunyo mamlakatlariga 2021 yilda 777,0 mln tonna bug’doy doni yetishtirilgan bo’lib, keyingi o’n yillikda bu ko’rsatkich aholi sonining o’sishi bilan birga don va un maxsulotlariga bo’lgan talabni qondirish uchun 9,6% yoki 74,6 mln tonna ko’proq xosil etishtirishni taqoza  etadi.  2022  yil  uchun  O’zbekiston  respublikasi  bo’yicha  1  mln  30  ming gektardan ziyod shundan 276,6 ming gektar  ochiq maydonlarda xamda 756,8 ming gektar g’o’za qator orasiga kuzgi boshoqli don ekish ishlari amalga oshirilgan. Kuzgu bug’doyni  turli  darajada  sho’rlangan  yerlardan  eng  avvalo,  tabbiy  iqlimning o’zgarishini inobatga olgan holda yer, suv, o’g’it va resurslarni tejaydigan zamonaviy tehnologiyalarni  ishlab  chiqish  va  amaliyotga  joriy  etish  dolzarb  masalalardan  biri hisoblanadi.