MALUMOTLAR BAZASINI SHAKLLANTIRISHDA TEHNALOGIYALAR PERSPEKTIVALARI - Tojimamatov Israil Nurmamatovich; No‘monova Qoriyaxon Mo‘sinjon qizi (TADQIQOTLAR.UZ, 2025)
Annotatsiya Mazkur  maqolada  ma’lumotlar  bazasi  va  ularni  boshqarish  tizimlarining zamonaviy  arxitekturasi,  ishlash  prinsiplari  va  amaliy  qo‘llanilish  yo‘nalishlari o‘rganilgan.  Ma’lumotlar  bazalari  real  dunyo  obyektlarini  avtomatlashtirilgan boshqarishda,  ma’lumotlarni  saqlash,  qayta  ishlash  va  boshqarishda  muhim  o‘rin tutadi.  Maqolada  relyatsion  va  NoSQL  ma’lumotlar  bazalarining  farqlari,  ularning ishlash  mexanizmlari,  ma’lumotlarni  tashkil  qilish  usullari  hamda  uch  bosqichli arxitektura  tushunchasi  atroflicha  yoritilgan.  Shuningdek,  zamonaviy  ma’lumotlar bazasi  texnologiyalarining  2021-yildagi  rivojlanish  tendensiyalari  tahlil  qilingan  va kelgusi qadamlar haqida fikrlar bildirilgan.