NEYRO KOMPYUTERLAR ARXITEKTURASI - Isroiljon Tojimamatov; Xatamova Fotimaxon Shavkatjon qizi (TADQIQOTLAR.UZ, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqolada  neyrokompyuterlar arxitekturasi va sun’iy intellekt sohasida neyron  tarmoqlar  turlarini,  texnologiyasi  va  amaliy  qo‘llanilishini  chuqur  tahlil qilishga  bag‘ishlangan.  Unda  ko‘p  qatlamli,  konvolyutsion  va  rekurrent  neyron tarmoqlarning  ishlash  prinsiplari,  ularning  ilmiy  va  amaliy  sohalardagi  ahamiyati ko‘rib  chiqiladi.  Neyrokompyuterlar  texnologiyasi  va  dasturiy  ta'minotining  rivoji, GPU  va  TPU  qurilmalari  bilan  hisoblash  samaradorligini  oshirish  haqida  batafsil ma’lumot  berilgan.  Amaliyotdagi  foydalanish  sohalari,  jumladan,  tasvirni  qayta ishlash, ovozni tanib olish va tabiiy tilni qayta ishlash misollari . Bu mavzu bugungi kunda  sun’iy  intellektning  dolzarb  yo‘nalishlaridan  biri  bo‘lib,  texnologik rivojlanishning  yangi  imkoniyatlarini  ochishda  muhim  rol  o‘ynaydi.  Maqola neyrokompyuterlarning hozirgi va istiqboldagi ahamiyatini o‘rganish uchun muhim hisoblanadi.