XARAKTER-ÓZGARUVCHAN XUSUSIYAT - Imomova Yulduz Botir qizi (TADQIQOTLAR.UZ, 2025)
Xarakter-adabiyot va san'at asarlarida xususiy belgilari mukammal tasvirlangan va ózida fe'l-atvorning tarixan aniq tipini mujassamlashtirgan,shuningdek,muallifning manaviyestik  konsepsiyasini ifodalagan inson obrazi. Har bir inson xarakteri qisman genetik omillarga boĝliq. Masalan, dopamin va serotonin kabi neyrotransmitterlarning darajasi  bizning  xatti-xarakatlarimiz  va  temperatimizga  ta'sir  kórsatadi.  Bu  shuni anglatadiki,genetik  meros  bizni  qanchalik  optimistis    yoki  xavotirli  bólishimizga bevosita  ta'sir  qiladi.  Kópchilik  xarakterni  qatʼiy  deb  hisoblaydi,  ammo  psixologik izlanishlar shuni kòrsatadiki,inson xarakteri umr bóyi òzgarishga qodir. Yaxshi yoki yomon odatlar, tajribalar va atrof-muhit ta'siri orqali xarakterni ózgartirish mumkin. Inson  xarakteri  bazan  tana  tili  orqali  ifodalanadi.  Masalan,  kóz  bilan  muloqot qilish,qòlning ochiq yoki yopiq bòlishi, yoki turish holati insonning ichki dunyosini va fe'l-atvorini  aks  ettirishi  mumkin.  Xarakter  tushunchasi  yunoncha  sóz  bólib, "charakter"ya'ni  bosilgan  qiyofa  yoki  xislat  degan  manoni  anglatsada,  ammo  u psixologiyada  tor  manoda  qóllaniladi.  Shu  boisdan  insonning  barcha xususiyatlarini,xarakter xislatiga kiritib bólmaydi.