XOTIRANI RIVOJLANTIRUVCHI PSIXOLOGIK MASHG‘ULOTLAR - O.I.Yadgarova; A.B.Axtamova (TADQIQOTLAR.UZ, 2025)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  inson  xotirasini  rivojlantirishga  qaratilgan psixologik  mashg‘ulotlarning  mohiyati,  ahamiyati  va  qo‘llash  usullari  yoritiladi. Xotira – bu shaxsning bilimlarni eslab qolish, saqlash va qayta tiklash qobiliyatidir. Maqolada xotiraning turli shakllari, jumladan, qisqa muddatli va uzoq muddatli xotira, ularning  rivojlanish  jarayoniga  ta’sir  qiluvchi  omillar  tahlil  qilinadi.  Mashg‘ulotlar orqali xotirani mustahkamlash usullari, jumladan, o‘yin texnologiyalari, ijodiy faoliyat va  mental  gimnastikalar  haqidagi  tavsiyalar  beriladi.  Tadqiqotlar  asosida,  xotira rivojlanishiga  ta’sir  qiluvchi  psixologik  omillar,  jumladan,  stress,  motivatsiya  va konsentratsiyaning ahamiyati ko‘rsatib o‘tiladi. Maqola psixologlar, pedagoglar hamda o‘z intellektual salohiyatini oshirishni istaganlar uchun foydali bo‘lishi kutiladi. Unda amaliy misollar va ilmiy yondashuvlar birgalikda qo‘llanilib, xotira rivoji uchun eng samarali  usullar  taqdim  etiladi.  Shuningdek,  maqola  psixologik  mashg‘ulotlarni rejalashtirish va o‘tkazish bo‘yicha metodik tavsiyalarni ham o‘z ichiga oladi.