MAVZU: DEZINFEKSIYA TURLARI VA USULLARI - Sodiqova Jamilaxon Soipovna (TADQIQOTLAR.UZ, 2025)
Dezinfeksiya (dezinfeksiya  infeksiya), yuqumsizlantirish—yuqumli  kasalliklarni qoʻzgʻatuvchi mikroorganizmlar (bakteriyalar,  viruslar  va  boshqalar)ni  yoʻq  qilish. Keng  maʼnodagi  dezinfeksiyaga  odam  bilan hayvonlar uchun  zararli  hasharotlarni yoʻq qilish — dezinseksiya va zararli kemiruvchilarni yoʻq qilish — deratizatsiya ham kiradi. Profilaktik, kundalik, yakunlovchi dezinfeksiya boʻladi.Profilaktik dezinfeksiya yuqumli kasalliklarning oldini olish maqsadida uy anjomlari, idish-tovoklarni, jamoat toʻplanadigan joylar (bozor, doʻkon, bolalar muassasasi, hammom, oshxona, transport va  boshqalar)ni,  tashlandilarni  muntazam  ravishda  yuqumsizlantirishdir.  Suvni yuqumsizlantirish,  sutni  pasterizatsiya  qilish  ham  profilaktik  dezinfeksiyaga  kiradi. Bemor yotgan uyda uzluksiz kundalik dezinfeksiya oʻtkaziladi. Yakunlovchi (oxirgi) dezinfeksiya  bemor  kasalxonaga  yotqizilganidan,  sogʻayib  ketganidan  yoki  vafot etganidan  keyin  amalga  oshiriladi.  Dezinfeksiyada  mexanik,  fizik  va  kimyoviy vositalar qoʻllanadi.Bino va undagi buyumlarni hoʻl latta bilan tozalash, kiyim-kechak va koʻrpa-yostiqni qoqish, chang soʻrgich bilan tozalash, binoni oklash, boʻyash va boshqa mexanik vositalarga kiradi. Kiyim-kechak va binolar shu yoʻl bilan 50— 75% mikroblardan xalos boʻladi.