MILLIY REALIYALARNI TARJIMADA AKS ETTIRISH VA ULARNI TARJIMA QILISH USULLARI (O’TKIR HOSHIMOVNING “DUNYONING ISHLARI”QISSASI ASOSIDA) - Xudaykulova Gulnoza Abdivohid qizi; Yigitaliyeva Qurbonoy Rajabali qizi; Ziyayeva Feruza Choriyorovna (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Anotatsiya: Ushbu maqolada Oʻtkir Hoshimovning «Dunyoning Ishlari» asarida uchraydigan madaniy realiyalar tahlil etiladi. Realiya madaniyat va urf-odatlarni aks ettiruvchi tushunchalar boʻlib, ularni tarjima qilish qiyin. Asarda Oʻzbek xalqining urf-odatlari, turmush tarzi va kundalik hayoti realiyalar orqali yetkaziladi. Maqolada asardagi  realiyalar  tahlil  qilinib,  ularning  ma'nosi  va  qaysi  sahifada  uchragani haqidagi  ma'lumotlar  keltiriladi.Maqolada  tarjima  jarayonida  uchraydigan realiyalarning ahamiyati haqida fikr-mulohazalar yuritilgan. Shuningdek badiiy asar tarjimasida  realiyalarning  ahamiyati,    xususiyatlari  va  misollar  yoritib  berilgan.  Hamda, tarjima usullari va strategiyalarining ahamiyati haqida fikrlar bildiriladi. Milliy realiyalar – bu bir xalqning madaniyati, urf-odatlari va an'analarini aks ettiruvchi  unsurlardir.  Tarjimada  milliy  realiyalarni  to'g'ri  ifodalash,  tarjima jarayonining muhim qismidir, chunki bu madaniyatlararo aloqalarni rivojlantiradi va o'zaro  tushunishni  yaxshilaydi.  Tarjimon  milliy  realiyalarni  o'zlashtirish  va  ularni boshqa madaniyatga moslashtirish jarayonida turli muammolarga duch keladi. Ushbu realiyalar  til,  urf-odatlar,  maxsus  atamalar  va  madaniy  kontekstlar  bilan  bog'liq bo'lishi mumkin. Tarjimonlar ushbu elementlarni o'zlarining tarjimalarida qanday aks ettirishlari kerakligi haqida o'ylashlari zarur.