O'TKIR RESPIRATOR VIRUSLI INFEKSIYALAR EPIDEMIOLOGIYASI VA PROFILAKTIKASI - Berdirasulov Dilshod Qodirovich; Quvondiqova Muqaddas; Elmurodov Akbar (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya: o'tkir respirator virusli infeksiyalar (ORVI) — nafas olish tizimini ta'sir  qiluvchi  viruslar  tomonidan  keltirib  chiqarilgan  keng  tarqalgan  kasalliklar guruhi. Ushbu infeksiyalar har yilim millionlab odamlarni ta'sir qiladi va asosan kuz-qish mavsumida epidemiyalar ko'rinishida yuzaga keladi. ORVI tarqalishi havo orqali, to'g'ridan-to'g'ri  aloqa  va  ifloslangan  buyumlar  orqali  amalga  oshadi.  Kasallik belgilari  orasida  isitma,  yo'tal,  burun  tiqilishi  va  umumiy  zaiflik  mavjud  bo'lib, ko'pincha o'z-o'zidan o'tib ketadi, ammo ba'zi hollarda asoratlar rivojlanishi mumkin.