JST DOIRASIDA SUBSIDIYALARNI HUQUQIY TARTIBGA SOLISHNING AHAMIYATI: O‘ZBEKISTON MISOLIDA - Islombek Ne’matillayev (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya Ushbu  maqolada  O'zbekistonning  Jahon  savdo  tashkilotiga  (JST)  a'zo  bo'lish jarayonida subsidiyalar tizimini moslashtirish masalasini o'rganadi. Maqolad JSTning Subsidiyalar va Kompensatsiya choralari to'g'risidagi bitimi talablari, O'zbekistonning amaldagi  subsidiyalar  tizimi  va  uni  xalqaro  talablarga  moslashtirish  yo'llari  tahlil qilingan.  JSTga  a'zo  bo'lish  jarayonida  O'zbekiston  oldida  turgan  asosiy muammolardan  biri  -  bu  milliy  subsidiyalar  tizimini  tashkilot  talablariga muvofiqlashtirish  ekanligi  aniqlangan.  Natijalarga  ko'ra,  O'zbekistonning  193-sonli prezident  qarori  va  2025-2027  yillar  uchun  rejalashtirilgan  subsidiyalar  tizimi  JST talablariga  to'liq  mos  kelmasligi  mumkin.  Xususan,  reyting  asosidagi  subsidiyalar taqsimoti tizimi xalqaro savdo qoidalariga zid deb topilishi  mumkinligi aniqlangan. Muammoning  yechimi  sifatida  Janubiy  Koreya  va  Yevropa  Ittifoqi  tajribasiga asoslangan holda, subsidiyalar tizimini vertikal tizimdan gorizontal tizimga o'tkazish, innovatsion  rivojlanish  va  "yashil"  texnologiyalarga  yo'naltirilgan  subsidiyalarni ko'paytirish  taklif  etilgan.  Tadqiqot  natijalari  O'zbekistonning  JSTga  a'zo  bo'lish jarayonida  subsidiyalar  tizimini  takomillashtirish  bo'yicha  amaliy  tavsiyalar  ishlab chiqishga xizmat qiladi.