LANDSHAFTLARDA BIOGEOKIMYOVIY AYLANMA HARAKATLAR. LANDSHAFTLARDA MODDA VA ENERGIYA HARAKATI. - Qalandarova Ozoda (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada,  landshaftlardagi  biogeokimyoviy  aylanma jarayonlar va ularda modda hamda energiya harakatining xususiyatlari tahlil qilingan. Tabiiy  landshaftlar  ichidagi  o'zaro  ta'sirlanish  va  moddalar  oqimi,  tuproq,  suv  va o'simliklar orasidagi bog'lanishlar orqali energiya balansini tartibga soluvchi jarayonlar ko'rib  chiqilgan.  Aylanma  harakatning  uzluksizligi  va  ekologik  muvozanatning saqlanishiga  biologik,  fizikaviy  va  kimyoviy  omillar qanday ta’sir  ko‘rsatishi tahlil qilinadi.  Landshaftlarning  biogeokimyoviy  aylanmasi  tabiiy  resurslarni  saqlab qolishda muhim rol o'ynaydi va landshaft ekologiyasi uchun zaruriy mezon sifatida xizmat qiladi.