“QONUN HUJJATLARI IJROSI VA UNDAGI DAVLAT ORGANLARINING RO’LI VA AHAMIYATI” - Jo’rayev Umidjon; Tursunov Behruz Normurod o’g’li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2024)
Annotatsiya: O’zbekiston Respublikasida qonun hujjatlarining ijrosini ta’minlash va davlat tomonidan bu jarayon ustidan nazorat qilish tizimi o’rganilib chiqilgan. Davlat nazorati ushbu hujjatlarning amalda bajarilishini ta’minlashda muhim va asosiy ahamiyat kasb etadi, chunki samarali nazorat tizimi huquqiy tartibni mustahkamlashga xizmat qiladi va qonunbuzarliklarni to’xtatish va oldini olish imkonini beradi. Bundan tashqari, dunyoning rivojlangan mamlakatlarida qonun hujjatlarini ijro etish mexanizmlarini takomillashtirish bo’yicha qo‘llanilgan ilg‘or tajribalar ham misol sifatida keltirib o’tilgan. AQSH, Janubiy Koreya, Singapur tajribalarida qonun hujjatlari ijrosini ta’minlashdagi bir qator ishlar ham amalga oshirilganligi ko’rsatib o’tilgan. Ushbu maqolada qonun hujjatlari va uning ahamiyati, O’zbekiston qonun hujjatlarini ijrosini ta’minlash jarayoni, jahon miqyosida qonun hujjatlarini ta’minlash kabilar batafsil yoritilgan.