PROFILAKTIK TIBBIYOT VA UNING DOLZARB MUAMMOLARI - Raximova Shafoat Hakimovna; Ruzimurotova Yulduz Shomurotovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2024)
Profilaktik tibbiyot, sog’liqni saqlash tizimining muhim bir qismi sifatida, kasalliklarni oldini olish va sog’lom turmush tarzini rivojlantirishga qaratilgan. Ushbu mavzuning dolzarbligi bir necha jihatdan namoyon bo’ladi: Kasalliklarning ko’payishi: So’nggi yillarda turli kasalliklar, xususan, yuqumli va surunkali kasalliklar, global darajada ko’paymoqda. Ularning oldini olish uchun profilaktik choralar zarur. Ijtimoiy va iqtisodiy ta’sirlar: Kasalliklar nafaqat shaxsiy salomatlikka, balki jamiyat va iqtisodiyotga ham salbiy ta’sir ko’rsatadi. Sog’liqni saqlash tizimidagi samaradorlik, iqtisodiy barqarorlikni ta’minlashda muhim rol o’ynaydi. Sog’lom turmush tarzi: Odamlar orasida sog’lom turmush tarzining ahamiyati oshmoqda. Profilaktik tibbiyot, sog’lom ovqatlanish, jismoniy faoliyat va stressni boshqarish kabi omillarni o’z ichiga oladi. Innovatsiyalar va yangi texnologiyalar: Zamonaviy texnologiyalar, masalan, telemeditsina va sun’iy intellekt, profilaktik tibbiyotda yangi imkoniyatlar yaratmoqda. Bu esa kasalliklarni erta aniqlash va oldini olishni osonlashtiradi. Global sog’liq muammolari: Pandemiya kabi global muammolar, profilaktik tibbiyotning ahamiyatini yana bir bor ko’rsatdi. Bunday vaziyatlarda samarali profilaktika strategiyalari hayotiy ahamiyatga ega. Ushbu jihatlar, profilaktik tibbiyot mavzusining dolzarbligini oshiradi va uni ilmiy tadqiqotlar uchun muhim soha sifatida ko’rsatadi.