XITOYNING "BIR KAMAR - BIR YO'L" TASHABBUSI DOIRASIDA O'ZBEKISTON - XITOY SAVDO HAMKORLIGINING XUSUSIYATLARI - Sultonova Sevinch Muqim qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2024)
Annotatsiya.  Ilgari  “Bir  belbog‘,  bir  yo‘l”  yoki  qisqacha  OBOR  nomi  bilan tanilgan  “Kemer  va  yo‘l”  tashabbusi  2013-yilda  Xitoy  hukumati  tomonidan  70  ga yaqin davlat va xalqaro tashkilotlarga sarmoya kiritish maqsadida qabul qilingan global infratuzilmani  rivojlantirish  strategiyasidir.    Ushbu  tashabbus  “Xitoy  orzusi”  – globallashuvga  erishishga  qaratilgan.  Xitoyning  iqtisodiy  mavqei  Markaziy  Osiyo-Afrika mamlakatlari, xususan, O‘zbekistonda “Bir belbog‘, bir yo‘l” tashabbusi joriy etilganidan keyin keng miqyosda gullab-yashnamoqda. Tashabbusning beshta ustuvor yo'nalishi  siyosatni  muvofiqlashtirish,  infratuzilma  aloqasi,  erkin  savdo,  moliyaviy integratsiya va yumshoq kuch obligatsiyalaridir. Ushbu tadqiqot Xitoy va O'zbekiston o'rtasidagi  ikki  tomonlama  hamkorlikning  amaliy  hisobotlarini,  siyosiy,  moliyaviy, iqtisodiy va madaniy hamkorlikni ushbu hamkorlikning ustuvor yo'nalishlari bo'yicha xaritalashini  ko'rsatadi.  Tadqiqotchilar  ilmiy  sharhlar  maqolalari,  elektron  kitoblar, yillik va oylik konferentsiya hisobotlari, mavjud kitoblar va ilmiy ma'lumotlar bazalari va hujjatlashtirilgan qimmatli ma'lumotlardan havolalarni o'rgandilar. Tadqiqotchi har biri  hamkorlik  shartnomasini  baholadi  va  maqsadli  mamlakatlar  o'rtasidagi  ikki tomonlama  hamkorlik  uchun  o'zaro  manfaatlar  va  kelajak  imkoniyatlarini  aniqladi. Olingan ma'lumotlarga asoslanib, yaqin kelajakda Xitoyning O'zbekistondagi siyosiy va iqtisodiy o'zaro aloqalarini qo'shimcha tekshirish zarurligi tavsiya etiladi.