PROFILAKTIK TIBBIYOT VA UNING DOLZARB MUAMMOLARI - Raximova Shafoat Hakimovna; Ruzimurotova Yulduz Shomurotovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2024)
Profilaktik  tibbiyot,  sog'liqni  saqlash  tizimining  muhim  bir  qismi  sifatida, kasalliklarni oldini olish va sog'lom turmush tarzini rivojlantirishga qaratilgan. Ushbu mavzuning dolzarbligi bir necha jihatdan namoyon bo'ladi: Kasalliklarning ko'payishi: So'nggi yillarda turli kasalliklar, xususan, yuqumli va surunkali kasalliklar, global darajada ko'paymoqda. Ularning oldini olish uchun profilaktik choralar zarur. Ijtimoiy va iqtisodiy ta'sirlar: Kasalliklar nafaqat shaxsiy salomatlikka, balki jamiyat  va  iqtisodiyotga  ham  salbiy  ta'sir  ko'rsatadi.  Sog'liqni  saqlash  tizimidagi samaradorlik, iqtisodiy barqarorlikni ta'minlashda muhim rol o'ynaydi. Sog'lom turmush tarzi: Odamlar orasida sog'lom turmush tarzining ahamiyati oshmoqda.  Profilaktik  tibbiyot,  sog'lom  ovqatlanish,  jismoniy  faoliyat  va  stressni boshqarish kabi omillarni o'z ichiga oladi. Innovatsiyalar va yangi texnologiyalar: Zamonaviy texnologiyalar, masalan, telemeditsina va sun'iy intellekt, profilaktik tibbiyotda yangi imkoniyatlar yaratmoqda. Bu esa kasalliklarni erta aniqlash va oldini olishni osonlashtiradi. Global sog'liq muammolari: Pandemiya kabi global muammolar, profilaktik tibbiyotning  ahamiyatini  yana  bir  bor  ko'rsatdi.  Bunday  vaziyatlarda  samarali profilaktika strategiyalari hayotiy ahamiyatga ega. Ushbu  jihatlar,  profilaktik  tibbiyot  mavzusining  dolzarbligini  oshiradi  va  uni  ilmiy tadqiqotlar uchun muhim soha sifatida ko'rsatadi.