SURUNKALI SINUSITLARNI YAMIK KATETRI BILAN DAVOLASH USULI - Djuraev Jamolbek Abdukaxarovich; Soatov Ilyosjon Olim oʻgʻli; Yusupov Shoxruh Shuxratovich; Shaumarov Azizkhon Zavkiyevich; Mardonov Xurshed Azimqul o‘g‘li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2024)
Annotatsiya.  Tadqiqotda  18  yoshdan  65  yoshgacha  bo‘lgan  60  nafar  bemor ishtirok etdi. Asosiy guruhdagi subektlar (36 kishi) kattalar LOR boʻlimiga yuborildi va nazorat guruhidagilarga (24 kishi) fiziologik eritma berildi. 10 kunlik davolanishdan soʻng,  SNP  ning  subektiv  belgilari,  endoskopiya  va  kompyuter  tomografiyasi ma’lumotlari asosiy guruhda sezilarli darajada yaxshilandi. Shu bilan birga, mualliflar nazorat guruhiga nisbatan (beshinchi kuni) asosiy guruhda (uchinchi kungacha) yuz ogʻrigʻining yuqori regressiyasini qayd etdilar. Birinchi protsedura davomida 95% dan koʻprogʻida  sinus  hajmi  3  ml  ga  kamaydi.  10  kundan  keyin  asosiy  guruhdagi bemorlarning  83,3  foizida  va  nazorat  guruhidagi  bemorlarning  62,5  foizida  hajm normal holatga qaytdi. Kuzatishning oʻninchi kunida tiklanish asosiy guruhda 77,8% va nazorat guruhida 12,5% ni tashkil etdi.